Hangi Ay Ne Yenir Bir Bir Açıklıyoruz! Mevsimine Göre Sağlıklı Meyve ve Sebze Ajandası
1. Ocak ayının en güzel sebzelerinden biri ıspanak. Klasik ıspanak yemeği yerine, bol soğanlı ıspanaklı tart, hem lezzetli hem demir deposu.
2. Şubat ayında bol bol brüksel Lahanası tüketin diyeceğiz ama herkesin pek hoşlanmadığını biliyoruz. Fakat baharatlayıp fırına verdikten sonra üzerine rendeleyeceğiniz peynir ile kimse hayır diyemeyecek.
Sebzeler: Brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, pazı, ıspanak, pırasa, pancar, defne yaprağı, havuç, turp.
Meyveler: Elma, portakal, muz, armut, greyfurt, ayva.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Pırasa, kırmızı turp, mandalina, muz, kereviz, pazı, hindibağ, frenk soğanı, defne yaprağı.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Çağla, kuşkonmaz, fındık turp, roka.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Kestane, soğan, lahana.
3. Mart ayı bahara geçiş için diyete en uygun zamandır. Bol yeşillikli, havuçlu salata tüketmeye dikkat edebilirsiniz.
Sebzeler: Ispanak, havuç, pırasa, kırmızı turp, brokoli.
Meyveler: Elma, muz.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Pancar, limon, kuşkonmaz, turp, bakla.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Çilek, barbunya.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Karnabahar, pırasa, mandalina, ıspanak.
4. Nisan ayının gözdesi, lif açısından zengin kuşkonmazı, balıkların yanında fırınlayarak tercih edebilirsiniz.
Sebzeler: Taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla, marul.
Meyveler: Yeşil erik, çağla.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Enginar, havuç, bezelye, çağla, bebe havucu, taze sarımsak kuşkonmaz, taze kekik.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Domates, kiraz, enginar, dolmalık biber.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Lahana, brokoli, kereviz.
5. Mayıs ayında C vitamininden zengin enginarı, salata ve makarnalarla servis edebilirsiniz.
Sebzeler: Enginar, bakla, madımak, semizotu, ebegümeci, domates, salatalık.
Meyveler: Çilek, yeşil erik, malta eriği, dut.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Çilek, patlıcan, domates, arpacık, soğanı, erik, barbunya, madımak, ebegümeci.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Marul, karpuz, kiraz.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Beyaz kuşkonmaz.
6. Haziran ayında kalp dostu taze fasulyeyi, tavuk ile soteleyerek tüketebilirsiniz.
Sebzeler: Patates, fasulye, bakla, bezelye, kabak, patlıcan, sivri biber, domates, salatalık, kuzu ıspanak, semizotu, rezene, marul, üzüm yaprağı, taze soğan, taze sarımsak, dereotu, dolmalık biber.
Meyveler: Kiraz, yeşil erik, malta eriği, kayısı, şeftali, dut.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Patates, marul, taze fasulye, dolmalık biber, rezene.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Erik, çilek, havuç.
7. Temmuz ayında özellikle sıcak havalardan dolayı ağır yiyeceklerden kaçınmalıyız. Karpuz ile yapacağımız sağlıklı bir salata ile ara öğün yapabiliriz.
Sebzeler: Domates, salatalık, bezelye, dereotu, taze fasulye, kuzu ıspanak, kabak, patlıcan, semizotu, sivri biber, dolmalık biber, çalı fasulyesi.
Meyveler: Kayısı, şeftali, kavun, sarı erik, karpuz, ahududu, vişne.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Kiraz, vişne, karpuz, kayısı, taze sarımsak, mısır, kavun.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Üzüm, böğürtlen, incir, taze ceviz, dut.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Enginar, bezelye, kırmızı erik, marul.
8. Ağustos ayında bamyayı sevdirmeye kararlıyız. Bol domatesli, lif deposu bamyayı çorba yaparak da tüketebilirsiniz.
Sebzeler: Kabak, bamya, domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, mısır, kırmızı salçalık biber.
Meyveler: Kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Mürdüm eriği, üzüm, bamya, dut, iç bakla.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Ceviz, incir, taze fındık, mantar.
Zamanı geçmek üzere olan: Kiraz.
9. Eylül ayı domatesi sulu sulu yediğimiz son aydır. Patlıcanı ise en taze tükettiğimiz bu ayda, üzerine bol domatesli pizzayı deneyebilirsiniz.
Sebzeler: Mantar, patlıcan, mısır, pazı, biberiye, barbunya fasulyesi,kabak, dolmalık biber, kırmızı biber.
Meyveler: Mürdüm eriği, fındık, kavun, karpuz, incir, üzüm.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Ceviz, taze fındık, bamya, mantar, biberiye.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Kestane, pırasa, nar, karnabahar, ayva.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Domates, bamya, börülce, karpuz.
10. Ekim ayı mantar ayı. D vitamini içeren az sayıdaki bitki kaynaklı besinler arasında kalan mantarı etler ile tüketebiliriz.
Sebzeler: Mantar, fındık, ceviz, ıspanak, havuç, yer elması, pırasa, lahana,kıvırcık salata, kırmızı turp, karnabahar.
Meyveler: Armut, ceviz, üzüm,elma, greyfurt, mandalina, muz.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Armut, pırasa, karnabahar, nar, yer elması.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Elma, kereviz, ıspanak, lahana, mandalina.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Kabak, biber, incir, patlıcan, üzüm.
11. Kasım ayı ile kara kış başlarken, ayva tatlısı ile kendinizi mutlu edin.
Sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı.
Meyveler: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt.
Bu ay tam zamanı neler dersen: Lahana, portakal, mandalina, ayva.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Bal kabağı.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Fındık turpu.
12. Aralık ayı kestane zamanı, ister fırında ister ocakta kestane yapabilirsiniz. Kestaneleri yapmadan önce mutlaka 30 dakika ılık suda bekletin.
Sebzeler: Bal kabağı, lahana, yer elması, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, havuç, pazı, kara lahana.
Meyveler: Elma, mandalina, portakal, nar, armut, muz, kivi, kestane, greyfurt, ayva.
Tam zamanı neler dersen: Kestane, bal kabağı, kivi, kara lahana.
Yakında tezgaha çıkacaklar: Pazı, pırasa, kereviz.
Zamanı geçmek üzere olanlar: Armut, roka.
Yorumlar
Yorum Gönder