Tohumdan Adenium yetiştirme, çöl gülü
ADIM ADIM ADENIUM - ÇÖL GÜLÜ - YETİŞTİRME
|
Adenium Çimlendirirken %95 başarıya ulaşmak için aşağıdaki yazıyı dikkatlice okuyup, gereken şarları yerine getirmeniz gerekmektedir. Diğer taraftan, özellikle su drenajına ve ısıya dikkat ettiğiniz durumlarda, Adenium tohumları çok kolay çimlenir ve affedicidir. Ancak sizin , aşağıdaki metinde anlatılanları uygulamanız durumunda , hem filizlerinizi çimlendikten sonra yaşatma, hem de sağlıklı bitkiler yetiştirme şansınız artar. Yine kullancağınız tüm malzemeler streril olsun diyerek ve her çiçek severin elinin altında bir mantar, küf ilacı olduğunu varsayarak , güzel Adeniumları nasıl yetiştireceğimizi anlatmaya başlıyoruz.
Unutmayın adenium çimlendirmede 3 kural çok önemli. 1o gün kuralı dediğimiz bu kural tamamen Adenium çöl güllerine özel. Çimlendirmeyi yapmayı planladığınız 10 gün boyunca 1- tohumları ektiğiniz yer sürekli nemli kalmalı 2- Tüm gün uzun saatler boyunca güneş ıığı almalı 3- Ortam ısısı 26-34 derece arasında hayli yüksek bir ısıda olmalı. Bu şartlardan biri olmadığı takdirde çimlenme oranınız düşecek ya da hiç gerçekleşmeyecektir.
|
TOHUMDAN ADENIUM YETİŞTİRME
( Maddeler halinde yazılan metinde sık sık aynı şeylerin altını bilerek, tekrar ederek çizdik.Tüm tekrarların sebebi, işin aslında 3 temel püf noktasını vurgulamak içindir. Isı, sulama, ışık bir de bunlara ek olarak çimlendirme ve yetiştirme toprağınızın özellikleri anlattık.)
BAŞLARKEN
Ortalama ısı 26°C – 34 °C olsun
Tohumlarınızı elinize ulaşır ulaşmaz ekin.**Tohumlar size ulaştıktan sonra oda sıcaklığında, ışık lamadan, serin bir yerde en fazla 2-3 ay ömürlüdür.**
Ekmeden önce tohumları temiz, klorsuz, içme suyunda 3-4 saat bekletin.
İlk hafta , ekim yaptığınız toprağı sık sık sprey yardımıyla bolca sulayın.
Ne zaman ki, filizlenip iki yaprak verdi, sulamayı düşürün. Sadece toprak yüzeyi kuruduktan sonra sulayın.
Tüm bu süreç , ekimden filizlenmeye ideal ortamda 10 gün sürmektedir. Aşağıdaki resimlerde süreç gün gün görülebilir.
Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin.. Hem ekerken hem de daha sonra saksıya aldığınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz. Adenium toprağına ekimlerde filizlenme başarısı % 90’in üzerinde olmaktadır. Kendi toprağınıza ekecekseniz, steril olmasına , çok geçirgen olmasına, en az %40 dere kumuyla karıştırmaya özen gösterin
Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin. Toprağınız geçirgense su süzülüp gidecektir.Zaten arzu ettiğimizde budur. Yine havanın güneşli, ısının 20 derecenin üstünde olması gerektiğini hatırlatalım.
Yedinci gün çıktılar bile. Sulamaya devam , eğer tümü çift yaprak verdiyse suyu azaltın.
Dokuzuncu gün. Tüm çıkanlar çift yapraklı, bir gün daha sulayalım. Ama çift yaprak olduktan sonra, elimizle kontrol edip, sadece toprak yüzeyi kuruysa sulama yapalım.
şte şanslı tohum, hemen önde ALBİNO bir Adenium olacak.Tabiat bu işte, hangi tohumun albino olacağını kim bilebilir?
FİLİZLENME SONRASI
Büyüme esnasında ortam ısısı 22-35 °C derece olsun .2 ay içinde gövde kalınlığı bu şartlar altında 2 cm e ulaşır. Bu sürede boyunca gübreleme yapmanıza gerek yoktur.
2 ay sonra filizlenme tamamlanınca,Adeniumlar için yılboyu 9 ya da 12 aylık akıllı gübreleri, çiçeklenme dönemi olan yaz aylarında ise az miktarda toprağına 4 aylık bloom gübresi eklemenizi öneririz.
Bitki 10 cm olunca , 8 cm genişliğinde içi Adenium toprağı ile dolu saksıya alın. Saksı değişiminde Bonsai yapmak isteyenler, kök tekniklerini uygulayabilirler. Kazık kök budaması gerçekleştirebilir, toprak altına yerleştirebileceğiniz bir taş ile saçak kök gelişimini şekillendirebilirsiniz.
Toprak geçirgen olmalı, ekim saksılarının drenajı iyi olmalıdır. Bu evreden sonra eğer akıllı gübre kullanmadıysanız her 15 günde bir kaktüsler için özel sıvı gübreleri kullanarak gübreleme yapmanızı tavsiye ederiz.
Çiçeklenme ekimden sonra ilk yıl içinde görülecektir.(157 gün) Hızlı büyür ve çiçeklenir.
Çimlenme esnasında yarı gölge fakat aydınlık ve sıcak yerde tuttuğunuz tohumları , bitki gelişince güneş altına ekimi takip eden yaz alabilirsiniz. Toprak yüzeyi kurudukça yaz boyu sulama yapabilirsiniz. Her zaman aklınızda bulunsun, bitkilerin çoğu sussuzluktan değil, aşırı sulamadan ölürler. Kimse sizin evinizin ve bahçenizin tam olarak ne istediğini sizden iyi bilemez, deneme yanılma en iyi yöntemdir. Birkez doğru döngüyü bulunca , o aralıklarla sulama yapınız.
Bitkinin hangi çiçeği açacağının oranlarını paylaşmayı dürüst satış ilkemiz açısından doğru buluyoruz. Aldığınız tohumları veren bitkinin resmi , satın alma sayfalarında en yukarıdaki fotoğrafta verilmiştir. Üretici firmanın elle polenleme yöntemi ile elde ettiği tohumlar % 70 oranında yukarıda resmi verilen çiçeği açmakta, firmanın kendiside nadir bulunma yüzdelerine göre fiyatlandırma yapmaktadır. Geri kalan % 30 bambaşka yepyeni bir tür çiçek açabilir. Bu aslında Adeniumların eşsiz başka bir özelliğidir. Her bitki , yanındaki çevresindeki başka bitkilerle polenlenebilir, ya da anaç bitkinin özelliklerini taşıyıp farklı bir çiçek açabilir. Yetiştireceğiniz Adeniumları birbirleri ile polenleyerek yepyeni Adeniumlar yetiştirebilirsiniz. Güzel tarafımı, dünyada ki gelenek yetiştirilen her yeni Adeniuma ilk yetiştirenin adının verilmesi. Şimdi sıra sizde, Önümüzdeki yıl bu aylarda kendi adınızı vereceğiniz Adenium ları polenliyor olabilirsiniz.
Doğrudan bitkiye vuran güneş ışığının %50 sini bloke edin. Bu tohum için daha iyi çimleneceği bir ortam yaratır. Çimlendikten sonra ısıyla birlikte çoşarlar.
Ekim sonrası 10 günlük süre boyunca , ekim toprağı günde 2-3 kez bol bol sulanır. İlk iki yaprağı çıkana kadar sulamaktan çekinmeyin.
Tohum yüzeye yatay olarak konur. Derinlik, ekim toprağına göre yüzeyden -0 cm- ile 1 cm olabilir. Daha derine ekmeyin.
En başarılı çimlenme için, işin yarısı kaliteli tohum , işin diğer yarısıda ekim sonrasındaki 10-15 gün boyunca tohumlarınızı nasıl suladığınız ve 20-35 °C ısı ve güneş ışığıdır. 15 gün boyunca sulama, hortum yada sürahiden sulama değil, yağmurlama yöntemi ile bir sprey yardımı ile günde birkaç defa bolca sulamaktır.
Dışarı doğrudan ekimlerde toprak kurallarına uyunuz, ekim toprağı % 50’ye varan dere kumu ile karıştırılabilir. Isı ve nem Adeniumun çimlenmesinde çok önemlidir. Ekim haftası ve hatta ektikten sonra ki 10 gün boyunca yağmurlu olmamasına dikkat edin. Yağmur yağarsa ekim saksılarını içeri alın. Havalar 20°C üzerinde , ve hafta boyunca açıksa , yağmursuzsa gönül rahatlığı ile toprağın 1 cm i asla geçmiyecek şekilde derinine , yatay olarak ekim yapın. Hergün toprağı yerinden kaldırmayacak şekilde hafif spreyleme usulü 3 kez bolca sulayın. Tohumlar 7-14 gün arasında çimlenir. İki yaprak verdikleri zaman sulamayı kesin, sadece toprağın üzeri kuruyunca sulayarak devam edin. 3 ayla birlikte sulamayı azaltın. Çimlenme öncesi ve filiz aşamasında indirekt güneş ışığı faydalı iken doğrudan güneş ışığı zararlıdır. Tohum ektiğiniz yeri %50 gölgelendirin. Bunun için bahçeler için satılan fileleri kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder